Thuisonderwijs: 5 tips om spanningen met je kind te vermijden

10/05/2020 Robert de Bruijn

De scholen openen stilaan opnieuw hun deuren! Om een leerachterstand tegen te gaan en hun kind optimaal bij te staan, nemen veel ouders thuis een onderwijzende rol aan. Ook de kinderen en jongeren die nog niet naar school mogen, moeten noodgedwongen beroep doen op hun ouders om te helpen bij het schoolwerk.

Veel kinderen hebben snel last van spanningen die hierbij komen kijken. En bij het ene kind uit zich dat al wat sterker dan bij het andere. Dat is niet altijd evident, ook niet voor ouders, maar met deze 5 tips smoor je spanningen in de kiem.

thuisonderwijs

1: Aanvaard dat thuisonderwijs niet hetzelfde is als les volgen op school

Thuis bevinden je kinderen zich in een andere omgeving dan op school en de lessen verlopen minder gestructureerd dan gewoonlijk. Daarnaast raadt de regering aan om contact met anderen zoveel mogelijk te beperken, dus kunnen veel kinderen even niet met al hun vriendjes spelen. Dat leidt ertoe dat heel wat kinderen zich moeilijk kunnen concentreren. En dat is volstrekt normaal! Of je nu leerkracht of ouder bent, het is belangrijk om de grenzen van je kind te respecteren en je best te blijven doen. Met een opleiding Onderwijsassistent help je je kind zo goed mogelijk bijstaan!

2: Laat je kind mee beslissen

Scholen sturen regelmatig huiswerk en taakjes door om het leerproces op gang te houden. Daarnaast kan je je kinderen zelf laten beslissen wat ze leren. Laat hen een lijst opstellen van wat ze graag willen doen. Bakker worden? Aan de slag gaan in de tuin? Of liever iets met wetenschappen?

thuisonderwijs

3: Stel een planning op

Stel een planning op rond het schoolwerk van je kinderen. Hang die op aan de muur, goed zichtbaar voor het hele gezin. De meeste leerlingen werken op school met een vast uurrooster, dus probeer dat thuis na te bootsen om een schoolachtige omgeving te creëren. Maak ook tijd vrij voor taakjes in het huishouden, ontbijt met de rest van het gezin, educatieve spelletjes (al dan niet op de computer)... Wil je je eigen tijd of die van je kinderen efficiënter leren invullen en je productiviteit verhogen? Schrijf je dan in voor onze opleiding Time Management.

4: Bespreek de situatie met je kind

Laat je kinderen merken dat ze niet alleen zijn in en bespreek de huidige situatie met elkaar. Misschien hebben ze ook al een en ander opgepikt via tv of online? Ze vragen zich misschien ook af welke gevolgen de lockdown of het virus hebben voor hun vrienden en familie. Blijf rustig en eerlijk als je over het coronavirus praat. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding, vraag wat ze al weten en stel hen gerust. Probeer hen niet te onderbreken, laat ze uitspreken en geef hen al je aandacht. Leg daarna rustig zelf de situatie uit en probeer een evenwicht te vinden tussen feiten en emoties.

5: Zorg voor afleiding en ontspanning

Op school wordt ruimte voorzien voor ontspanning en dat mag thuis niet anders zijn. Het is belangrijk dat kinderen dagelijks even buiten gaan om hun hoofd leeg te maken. Een boswandeling maken is niet alleen gezond, maar zorgt ook voor een mentale boost! Daarnaast kan je ook hier een leerrijk moment van maken: welke planten groeien er in je eigen tuin? Hoe schuift de zon voorbij aan de hemel? Er valt zoveel te ontdekken! Geef je kind dus voldoende vrije tijd en zorg voor genoeg ontspanning om stress tegen te gaan. Heb je geen tuin? Leg je dan samen toe op creatieve therapie om fysieke en mentale spanningen weg te werken. De slaapkwaliteit en het humeur van je kind gaan er zo zienderogen op vooruit!

thuisonderwijs

Klaar om te beginnen?

Waar wacht je nog op? Met bovenstaande tips neem je de touwtjes in handen en stel je het welzijn en het leerproces van je kinderen voorop!


relatedBlogs

Achterstallige rekeningen? Verleden tijd met deze 4 tips!

Studeer om te slagen. 6 studietips van onze experts.

Wat is een burn-out?previousLabel

Studeer om te slagen. 6 studietips van onze experts.

nextLabel

Lockdown: de impact op onze mentale gezondheid - Opiniestuk door psycholoog Hans Bloemen

relatedCourses


Creatieve Therapie

Help je klanten trauma’s te verwerken door gebruik te maken van muziek, schilderen, etc.

Kindercoaching

Help de nieuwe generatie gelukkig en vol zelfvertrouwen in het leven te staan.

Onderwijsassistent

Als onderwijsassistent ondersteun je leerkrachten en begeleid je leerlingen individueel.

Stresscoach

Leer personen omgaan met stress en burn-out klachten. Maak ze terug weerbaar en gelukkig.

Studiecoach

Wil jij jouw gevoel en talent voor coaching verder ontwikkelen?

studyCategories


Kinderverzorging & Opvoeding

blogTags


ThuisonderwijsPreteachingHomeschoolingPedagogieAfstandsonderwijsKinderenOnderwijs

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0